Jacco Nefs (1971) studeerde aanvankelijk klarinet bij Jan Cober aan het Brabants Conservatorium te Tilburg en bij Sjef Douwes aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag maar koos uiteindelijk voor het dirigeren. Hij studeerde orkestdirectie bij Roland Kieft en David Porcelijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en bij Jac van Steen en Ed Spanjaard aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1998 nam hij deel aan een masterclass bij de befaamde Engelse dirigent Georg Hurst (Cannford Summerschool of Music), en in 2000 volgde hij een masterclass bij Jan Stulen en Roberto Benzi met het Nederlands Promenade Orkest. In de zomers van 2003 en 2004 studeerde hij aan de beroemde Accademia Musicale Chigiana te Siena (Italië) bij Maestro Gianluigi Gelmetti, waar hij als finalist eindigde.

DIRIGENT Jacco Nefs oktober 2013Oktober 1994 kreeg hij een vaste aanstelling als klarinettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine waaraan hij verbonden was tot juni 2002 om zich vanaf die tijd volledig aan het dirigeren te wijden. Als vaste dirigent is hij momenteel verbonden aan een viertal orkesten, te weten Regionaal Symfonieorkest Oss, Symfonieorkest Helmond – Venray, Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek en Orventus. Daarnaast neemt hij als freelance dirigent verschillende producties onder zijn hoede zoals in april 2009 school Voices, een initiatief van Stichting Europa Cantat Utrecht. In April 2011 de opera “Brundibar” van Hans Krása. Dit was in samenwerking met het Fontys Conservatorium en het jeugdkoor van Souvenir de Montagnards.

Naast zijn activiteiten als dirigent is hij veelvuldig als bewerker en arrangeur actief in een breed scala van muziekstijlen. In 2005 bewerkte hij met toestemming van de componist Anton van Deursen de jeugdopera “De Chinese nachtegaal” voor een concertante uitvoering in Venlo in 2006. Regelmatig maakt hij bewerkingen van oude klassieken. Denk aan ouvertures die opnieuw geïnstrumenteerd worden voor het moderne harmonieorkest. Hij schreef arrangementen voor een project rondom The Beatles en onlangs nog heeft hij muziek gearrangeerd voor een samenwerking tussen harmonieorkest en de feestband Pater Moeskroen.

Meer informatie is te vinden op Jacco Nefs zijn eigen website: www.jacconefs.com